Verdens koralrev er under pres! Besøg dem før det er for sent

Som du måske har hørt, er Verdens koralrev under pres. Faktisk er de under så stort et pres, at man spår, at 99% af Verdens koralrev er væk inden for det næste århundrede. Ønsker du at vide mere om hvorfor det sker, finde ud af hvad der gøres af tiltag for at redde dem, samt hvor du kan rejse hen for at se dem, så læs med her!

Hvorfor dør koralrevene?

Koralrevene dør af en række forskellige årsager, der alle har én ting til fælles: De er menneskeskabte. En af årsagerne er det, der kaldes koralblegning. Dette fænomen opstår på grund af temperaturstigninger i havet, hvilket resulterer i en stresspåvirkning af korallerne. Koraller er yderst temperaturfølsomme, og de lider derfor under den globale opvarmning, som er årsag til, at gennemsnitstemperaturen i havene er steget til et kritisk niveau (+ 1-2°C) over en længere periode. En afgørende faktor, hvis koralrevene skal overleve efter dette århundrede, er dermed, at den globale opvarmning bremses.

Udover den globale opvarmning som resulterer en stigende havtemperaturer, har forskere fundet frem til en anden signifikant faktor, som gør, at korallerne dør. Der er tale om plastik i verdenshavene. Et studie viser, at risikoen for sygdom hos koraller stiger fra 4 til 89 procent, når de kommer i kontakt med plastik. Dette skyldes, at plastik tager bakterier med sig, og disse mikroskopiske organismer overføres til korallerne og gør dem syge. Også dette problem er menneskeskabt. Det vurderes, at der er 11,2 milliarder stykker plastik fordelt på koralrevene omkring Australien og Asien, hvor halvdelen af Verdens koralrev er lokaliseret. Og hvad værre er – tallet forventes at stige 40 procent og dermed nå 15,7 milliarder stykker plastik i år 2025.

 

Hvordan kan vi redde koralrevene?

Som du kunne læse i ovenstående afsnit, er årsagerne til, at koralrevene bliver stressede, syge og dør, alle menneskeskabte. At årsagerne er menneskeskabte betyder imidlertid også, at vi har en chance for at rette op på skaderne og redde koralrevene.

Når vi ved noget om de forskellige faktorer, der stresser koralrevene, som bakterier, mangel på lys og ilt og giftstoffer fra plastikken, så har vi også mulighed for at hjælpe korallerne på den bedst mulige måde. Ved at tage fat på de grundlæggende årsager til skaderne, kan vi sikre et bedre økosystem, som forhåbentlig vil være med til at bevare koralrevene i de næste mange århundreder.

Rundt om i Verden iværksættes allerede tiltag, for at bevare korallerne. Et eksempel ses i Australien, hvor der udloves en dusør på over 2 millioner AUD, svarende til omkring 10 millioner kroner, til de der finder frem til en løsning, der kan redde Great Barrier Reef. Dette er et eksempel på et tiltag, hvor man med en stor sum penge forsøger at skabe yderligere motivation for at løse problemet. Dette er en fantastisk invitation til videnskabsfolk, opfindere og iværksættere til at tænke kreativt og udvikle innovative løsninger, som gerne skulle munde ud i at hjælpe og genoprette det beskadigede rev.

På verdensplan gøres der også andre store tiltag. Ét af de største tiltag er overordnet at mindske den globale CO2-udledning, for derigennem at standse den globale opvarmning. Dette vil som nævnt i tidligere afsnit have indflydelse på temperaturen i verdenshavene og hjælpe til med at standse koralblegningen. En standsning af den globale opvarmning vil naturligvis også have positiv indflydelse på de andre problemer i Verden, som forårsages af klimaforandringer. Tiltag for at mindske det menneskeskabte CO2-udslip tæller blandt andet udviklingen af el-biler, større udbredelse af vedvarende energi og affaldssortering.

Hvor i Verden kan du opleve koralrev?

Som artiklen beskriver er korallernes eksistens truet. Det er er stort tab, både i forhold til biodiversiteten i havene, men også for menneskeheden. Vil du nå at se koralrevene, inden det er for sent, har vi nedenfor listet nogle forslag til, hvor du kan rejse hen for at opleve dem.

Forslag:

  • Great Barrier Reef, Australien
    • Revet er et af Verdens største. Faktisk er det arealmæssigt størreend Italien.
  • Key Largo, Florida.
  • Pemuteran, Bali.
  • Honolulu, Hawaii.
  • Dahab, Sinai.
  • Little Cayman, Caymanøerne.
  • Jibacoa, Cuba.
  • Fajardo, Puerto Rico.

Ønsker du at komme afsted, før det er for sent, men har svært ved at finde plads i budgettet, kan du låne penge til drømmerejsen her. Så er det bare med at komme afsted!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *